Into the USA

Het échte Amerika

Tot nu toe was ik nog niet buiten de Bay area (San Francisco en omstreken) geweest. Iedereen vertelde me dat het “echte” Amerika heel anders was – grootser, maar ook minder ontwikkeld. Samen met een vriendin maakte ik een roadtrip 2 weken langs alle hotspots van het zuidwesten – Californië, Utah, Arizona en Nevada. Het is de mooiste reis die ik tot nu toe heb gemaakt geworden. Amerika is echt niet te vergelijken met Europa, en al helemaal niet met Nederland. We hebben door bizarre lege landschappen gereden – zo ver we konden kijken, en dat was ver, zagen we niks. We kwamen ook nauwelijks auto’s tegen. Zo voelt het dus om echt in de middle of nowhere te zijn. Ik kan nu niet meer zeggen dat Kloosterzande dat is 😉

We hadden veel nationale parken op ons lijstje staan en waren bang dat het er misschien teveel waren omdat ze op elkaar zouden lijken. Maar niets was minder waar. Ieder park was even uitgestrekt en indrukwekkend, en ook anders. Ze waren er ook altijd opeens – waar je eerst nog door die middle of nowhere reed, waande je je even later in in de woestijn (Joshua Tree park) of op de maan (Death Valley). Ieder park verbaasde ons weer en we vroegen ons steeds af hoe de rotsen/bergen/canyons hebben kunnen ontstaan. In the end komt het er op neer dat de natuur zoveel meer kan dan wij mensen. Daar kan geen enkele stad tegenop – hoe leuk het ook was om een keer in Las Vegas te zijn geweest.

Death Valley
Joshua Tree

De Grand Canyon was mijn favoriet. We waren daar twee dagen en hadden daarom de tijd om lange hikes te maken. Op onze eerste dag stormde het en voelde het echt alsof we tegen de natuurkrachten moesten werken om onze weg de canyon in te vinden. Daardoor voelde ik me zo nietig. De tweede dag hadden we zon – lang leve het weer in Californië – en wandelden we 10 km de canyon in. Dat was niet te beschrijven, en ook de foto’s doen niet recht aan hoe mooi het was. We hadden ook alle andere toeristen achter ons gelaten en waren daar bijna alleen. De typische Amerikaanse toerist bekijkt parken sowieso vanuit de auto, op een wandelingtje om een mooie foto te maken na misschien. Diezelfde 10 km moesten we ook weer omhoog helaas, en het was niet zo’n beetje steil ook. Ik had bizarre spierpijn twee dagen erna, want ik ben niet echt  gewend bergen te beklimmen – ik geef de schuld aan het platte Nederland 😉 Maar het was het driedubbel dwars waard en ik zou het liefste morgen weer gaan.

De Grand Canyon – dag 1
De Grand Canyon – daar liepen we dan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Grand Canyon dag 2 – de Colorado rivier lijkt dichtbij, maar was nog heeel ver weg

De reis heeft me laten zien hoe ongelooflijk groot Amerika is. En ook al hebben we bizar veel kilometers gemaakt – het was nog maar een mini stukje. We hebben nog 37 staten te gaan 😉 Maar gelukkig dat er nog van deze ongerepte natuur is – die ga ik wel echt missen als ik straks terug ben in Nederland. Dat lijkt nu zo klein en volgebouwd, zo zonde. Natuurlijk brengt dat andere voordelen met zich mee – alles op de fiets bereikbaar, een goed gestructureerd land. Maar er gaat echt niets boven op jezelf zijn in de natuur. En dat kan je hier nog, gemakkelijk zelfs zelfs, op een uur rijden van Berkeley heb je stranden waar niemand komt. Dus daar ga ik nog maar van genieten, want de tijd begint nu wel te vliegen…

4 thoughts on “Het échte Amerika”

  1. Ik geloof graag dat t prachtig is, de natuur is zo mooi, ook in ons kleine landje, maar je moet het willen zien, leuk dat je ons mee laat genieten😁 nu op naar de feestdagen, geniet ze nog, xxx

Leave a Reply

Your email address will not be published.