Into the USA

Amerika fietsland

Ik had nooit gedacht dat ooit een land een bedreiging zou kunnen vormen voor Nederlands reputatie als fietsland. En helemaal niet dat dat Amerika zou zijn, maar hier in de Bay area komen ze toch aardig dicht in de buurt.

Ten eerste mag je je fiets GRATIS (ja, NS) in de BART trein/metro meenemen en in IEDERE coupe is er ruimte gereserveerd om je fiets te plaatsen. En je kan hem er zo in rijden, niks tillen zoals in Nederland. Ik nam mijn fiets al een aantal keer mee in de BART naar San Francisco. Op bepaalde wegen zijn hier stroken gereserveerd voor fietsers. Soms mag je zelfs de hele weg gebruiken en zijn auto’s ondergeschikt.

Power to the bicycles!

Je moet wel even uitvinden waar deze wegen zijn, maar Google maps heeft een kaartlaag voor fietsen, dus dat is easy peasy. En dan kun je dus in downtown San Francisco tussen alle wolkenkrabbers fietsen, hoe vet!

Voor de Amerikanen die de auto gewend zijn en moe zijn van het fietsen (of gewoon lui), hebben ze ook wat bedacht. Alle bussen hebben fietsrekken zowel aan de voor- als achterkant.

O ja, mijn bus naar het lab ziet eruit als die typische gele schoolbussen, maar dan in het wit. De gele heb je ook nog rondrijden.

Goed, je moet wel over wat spierkracht beschikken in je armen, zeker als je zo’n old school fiets hebt als mij met ijzeren frame. Maar ach, anders is het meteen een goeie training voor je biceps. En dan kun je met de bus de heuvel op en met je fiets de heuvel af 🙂 Het lab waar ik werk is bovenop een heuvel (als het helder weer is kan ik de Golden gate bridge zien!) en ik heb al veel mensen dit zien doen. Mij is de heuvel iets te steil, zelfs voor naar beneden. Ik zet hem daarom in een, wederom GRATIS, fietsenstalling onder aan de heuvel.

Uitzicht vanaf het dak van het lab- bewijs!

Als echte Nederlander ga ik overal naar toe op mijn fiets. Toen ik dit laatst vertelde aan een Amerikaanse, was ze helemaal verbaasd dat ik op de fiets de weg al wist na twee weken hier. Want al fietsen veel Amerikanen, nog lang niet zoveel als in Nederland helaas. De meesten, net zoals deze vrouw, doen alles met de auto. Het blijft daarom wel opletten geblazen als fietser hier, want je bent toch kwetsbaarder. Daarom draagt iedereen een helm en ik ga er toch ook maar aan, hoewel ik me dan net een Duitser voel en mijn haar daarna een drama is. 

Ik moet wel toegeven dat de conditie van de wegen slechter is: je kan niet zoals in Nederland met je ogen dicht fietsen want overal zitten gaten in de weg. En je moet op iedere kruising stoppen, want ze kennen hier de regel ‘rechts gaat voor’ niet. Nee, iedereen moet stoppen (en doet dit ook echt) en degene die eerst op de kruising was, mag rijden. Om gek van te worden, want dat betekent dat ik als ik heuvelafwaarts ga en net een beetje snelheid heb, ik na 50 m weer op mijn rem moet. Nu kan je als fietser hier wel veel maken, want auto’s zijn blijkbaar altijd de schuldige, dus die kijken wel uit voor ze een verbaal proces aan hun broek hebben hangen. Maar ja, voorzichtig als ik ben, minder ik toch altijd maar snelheid.

Dus ok, misschien moet ik toch maar vaderlandslievend zijn en Nederland het voordeel van de twijfel geven. Maar gewaarschuwd moeten we zeker zijn!

2 thoughts on “Amerika fietsland”

  1. Super Christel ! Op je fiets stappen in Amerika! Leuk dat je zo aan het genieten bent van alles. En de brug is hardstikke mooi; ook je foto’s!

Leave a Reply

Your email address will not be published.